Het soepdieet is een ongezond dieet

Het soepdieet, ook wel ‘koolsoepdieet’ of ‘Sacred Hart Dieet’ genoemd, valt onder de zogenaamde crashdiëten en duurt 7 dagen. Zoals dat voor alle crashdiëten geldt, laat ook het soepdieet zich kennen door inname van een zeer beperkt aantal calorieën. Dit is geen gezonde manier van afvallen, omdat er in korte tijd een zware wissel op je lichaam wordt getrokken. In dit artikel leggen we je uit wat het soepdieet precies is en met welke nadelen je te maken krijgt wanneer je dit dieet gaat volgen.

Wat is het soepdieet precies?

Van oorsprong is het soepdieet net als het ziekenhuisdieet bedoeld voor mensen die snel moesten afvallen om medische redenen. Het dieet is overgewaaid uit de Verenigde Staten en gaat uit van een minimaal gewichtsverlies van 4 kilo in een week. Je dagelijkse calorie-inname verkeert tussen de 800 en 1000 calorieën, waarmee het dieet voldoet aan de voorwaarden van een crashdieet.

Uiteraard heeft ook het soepdieet haar specifieke voedingsvoorschriften. Allereerst zijn er een aantal ‘verboden producten’, die je tijdens het dieet niet mag nemen. Deze producten zijn dieetdranken, koolzuurhoudende frisdranken, brood en alcohol. Wél toegestaan zijn koffie en thee (zonder melk en suiker), bessensap, fruitsappen zonder zoetstoffen, magere melk en bronwater.
Voorts komt het er op neer dat je gedurende het dieet grote hoeveelheden soep consumeert. De soep kent een aantal basisingrediënten, te weten uien, wortelen, witte kool, paprika’s, tomaten, soepselderij, een pakje soepmix en wat kruiden. Zout toevoegen wordt afgeraden.
Naast de soep, die je tijdens het dieet onbeperkt mag nemen, zijn er af en toe enkele bijproducten zoals een stukje meloen of een beetje rijst voorgeschreven.

De keerzijden van het volgen van een soepdieet

Hoewel het een interessante gedachte lijkt om in korte tijd behoorlijk wat kilo’s kwijt te raken, wordt het volgen van een soepdieet toch afgeraden.

Allereerst biedt het soepdieet je weinig verhelderende inzichten over hoe je het beste kunt afvallen. Je leert niets over voedingswaarden van producten, en bent slechts simpelweg bezig met het volgen van het voedingsvoorschrift (lees: met name soep eten).

Zoals voor vrijwel elk crashdieet geldt, krijg je door het volgen van het soepdieet onherroepelijk te maken met het jojo-effect. Je valt weliswaar drastisch af, maar de kilo’s zullen na het soepdieet er weer aanvliegen. Je lichaam zal het extreme tekort aan opgedane energie gaan overcompenseren door extra veel vet op te slaan. Er bestaat een gerede kans dat je zelfs meer aankomt in gewicht dan je voor het soepdieet woog.

Daarnaast is het soepdieet zeer eenzijdig: je eet met uitzondering van wat kleine extraatjes voornamelijk soep. Het dieet is niet uitgebalanceerd en dus erg saai. Ook zul je gedurende het dieet constant last hebben van een hongergevoel, welke de soep maar moeilijk kan compenseren. Het gebrek aan energie gaat je parten spelen en zal je belemmeren in je dagelijkse bezigheden.

Tenslotte dient gezegd te worden dat de kilo’s lichaamsgewicht die je door het dieet verliest, niet enkel ontstaan door vetverbranding. Je lichaam zal, en dat geldt voor ieder crashdieet, ook veel vocht afdrijven. En uiteindelijk wil je natuurlijk enkel vet verbranden, aangezien vochtverlies uiteindelijk toch weer zal worden aangevuld. Je lichaam kan eenmaal niet zonder genoeg vocht.

Conclusie

Het soepdieet is een flinke aanslag op je lichamelijke processen en maar weinig effectief. Je zult niet blijvend gewicht verliezen en voelt je weinig energiek tijdens het dieet. Daarnaast is het een zeer saai en ongevarieerd dieet en leert niets over hoe voeding en overgewicht met elkaar in relatie staan. Wij raden je dan ook af dit dieet te volgen.