Pas op met het volgen van een crash dieet

Het crash dieet helpt je snel afvallen en is daarom erg in trek. Maar toch is een crash dieet niet de beste manier om af te rekenen met overgewicht. Afvallen kan een stuk gezonder, een stuk verantwoorder en een stuk makkelijker met een veel blijvender resultaat.

Wat is een crash dieet?

Crash diëten zijn de naam voor diëten die zich kenmerken door een zeer strak en streng schema, waarbij je heel weinig mag eten. Het effect is groots: vele kilo’s gewichtsverlies in een paar dagen of slechts een week tijd.

Het crash dieet is daarmee heel erg populair. Mensen die op het laatste nippertje nog net even wat gewicht kwijt willen spelen, denken direct aan het volgen van een crash dieet. Op het internet zijn de schema’s voor dit dieet zo te vinden en uit te draaien.

Men is zich helaas maar weinig bewust van de gezondheidsrisico’s, want een crash dieet is allesbehalve gezond. Je pleegt als het ware een aanslag op je lijf, want je krijgt veel essentiële en noodzakelijke voedingsstoffen niet binnen. Je lichaam reageert daarop, door vocht af te geven, spiermassa af te breken en je geestelijk en lichamelijk af te zwakken. Wie een crash dieet te lang volhoudt, kan serieus ziek worden.

Voorbeelden van crash diëten?

Er zijn dieetschema’s in overvloed, als het aankomt op het crash dieet. Vaak hebben de diëten dezelfde kenmerken (weinig vet, laag in calorieën), maar toch zijn ze onder verschillende namen en schema’s te vinden. Crash diëten zijn nooit officieel. Er is dus niet een bron aan te wijzen voor waar een bepaald dieet vandaan komt. Bij een crash dieet kun je denken aan het zoveel dagen dieet (3 dagen dieet, 5 dagen dieet, 7 dagen dieet, 10 dagen dieet), oftewel een dieet waarbij je 3, 5 of 7 dagen weinig tot niets eet om af te vallen. Ook zijn er de zogenaamde yoghurt-, soep– en kwarkdiëten, waarbij yoghurt, soep en kwark de basis vormen van je voeding. Veel meer dan dat eet je niet. Ook een fruitdieet hoort bij deze categorie.

Het ziekenhuisdieet is een voorbeeld van een dieet waarbij je de inname van calorieën halveert: je krijgt dus ook maar de helft van de energie binnen die je op een dag binnen zou moeten krijgen. Dat is veel te weinig.

Het militaire dieet is een andere naam voor het drie dagen dieet. Je eet weinig tot niks, valt aanzienlijk af, en beweegt daarbij ook nog eens heel veel. De kans dat je jezelf hierbij uitput ligt altijd op de loer.

De gevaren van een crash dieet

Waarom populair

Ondanks al die gezonde bijverschijnselen is het crash dieet enorm populair. De vraag is: waarom? Dat heeft ermee te maken dat je bij een crash dieet snel effect ziet. De kilo’s vliegen er namelijk in korte tijd vanaf en dat is wat mensen graag willen zien. Veel gewicht verliezen motiveert om door te gaan.

Omdat je op deze manier snel en makkelijk in die bikini of jurk past, is het voor veel mensen een geschikt middel om mee af te vallen.

Werkt niet blijvend

Maar een belangrijke – misschien wel de belangrijkste, afgezien van de gezondheidsrisico’s – kanttekening binnen een crash dieet is dat het effect nooit blijvend is. Je valt onder extreme omstandigheden heel veel af. Maar die omstandigheden zijn niet blijvend, want dat is niet vol te houden.

Zodra je weer meer gaat eten, komen de kilo’s er weer aan. Je werk is dan dus voor niks geweest. Een deel van de mensen is zich hiervan bewust en neemt het voor lief: het gaat ze gewoon om dat korte moment dat ze wel dun zijn. Een groot deel is zich hier echter niet van bewust en moet het eerst ondervinden.

Een stuk gezonder

Aan te raden is het om gewoon gezond te blijven eten (let op de Schijf van Vijf en andere soortgelijke tabellen) en te letten op vet en ongezond eten. Minder tussendoortjes, minder koek en snoep kan al heel veel helpen. En ja, als je gaat bewegen, dan vliegen die kilo’s er natuurlijk nog sneller af!