Wat is het DASH dieet?

Het DASH dieet komt oorspronkelijk uit Amerika en is ontwikkeld door het National Hart, Lung & Blood Institute. Als gevolg van toegenomen welvaartsziekten zoals obesitas, hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk, begon men een onderzoek naar een dieet dat deze gezondheidsproblemen moest helpen voorkomen. Hieruit volgde het DASH dieet, dat staat voor Dietary Approach to Stop Hypertension. Het dieet is primair gericht op het verlagen van de bloeddruk, maar kan je tevens helpen bij het afvallen.

Wat houdt het DASH dieet precies in?

Het dieet richt haar pijlen niet zozeer op een drastische vermindering van calorieën, als wel het eten van gezonde voeding. De hoeveelheid zout en vet dienen te worden verminderd, ten faveure van meer groenten en fruit. Immers, met deze aanpassingen in je voedingsschema kun je onder andere je cholesterolniveau en je bloeddruk ten gunste veranderen.

Het DASH dieet wordt gekenmerkt door 2 fasen. In de eerste fase, die twee weken duurt, mag je geen fruit en volkoren producten consumeren. De bedoeling hierachter is je lichaam te ontwennen van de behoefte aan suikers. Ook fruit bevat namelijk suikers en de koolhydraten uit volkoren producten vallen ook onder suikers. Na deze twee weken zul je dan ook merken dat je behoefte aan suikers is afgenomen. Deze eerste fase wordt beschouwd als de moeilijkste fase.

Tijdens de tweede fase mag je de voorgeschreven producten uit de eerste fase, aangevuld met andere gezonde producten. Je kunt op dit moment ook weer volkoren producten en fruit in je voedingsschema integreren. De tweede fase duurt in principe de rest van je leven: je kiest voor de gezonde producten en daarmee een geheel nieuwe levensstijl op het gebied van eten.

Uitgangspunten ten aanzien van voeding

De belangrijkste richtlijnen van het DASH dieet zijn:

  1. Vervang zuivelproducten voor magere varianten.
  2. Eet veel groenten en fruit.
  3. Zorg voor zo min mogelijk zout in je voeding.
  4. Vervang producten met veel verzadigde vetten voor producten met onverzadigde vetten.
  5. Vermijd rood vlees en vervang dit voor vleessoorten als kip. Of kies voor vis.
  6. Er zijn zogenaamde ‘goede koolhydraten’ en ‘slechte koolhydraten’. De goede koolhydraten houden je bloedsuikerspiegel beter in balans omdat ze voor minder heftige pieken zorgen. Kies voor producten met de goede koolhydraten.

De voordelen en nadelen van het DASH dieet

Het DASH dieet heeft een aantal belangrijke voordelen. Zo is het voedingsschema behoorlijk gezond en gevarieerd, waardoor je geen kans hebt op tekorten van belangrijke vitaminen, mineralen en vezels. En gevarieerd eten is natuurlijk ook gewoon lekkerder dan eenzijdige voeding. Daarnaast blijkt de bloeddruk daadwerkelijk te dalen wanneer je dit dieet volgt. Dit voorkomt bepaalde gezondheidsklachten op de langere termijn. Ook zul je niet snel last krijgen van het jojo-effect wanneer je het DASH dieet volgt. Het dieet ga je immers voor de rest van je leven volgen; het voorgeschreven eetpatroon wordt je nieuwe levensstijl.

Als nadeel kan genoemd worden dat het aantal koolhydraten binnen dit dieet behoorlijk hoog ligt. Granen en melkproducten zijn weliswaar niet ongezond, maar zijn koolhydraatrijk. Indien het enkel je doel is om af te vallen, zijn er andere diëten die zich minder specifiek richten op je gezondheid maar je sneller kilo’s lichaamsgewicht doen laten verliezen.